ΕΝΟΤΗΤΑ
Η ενότητα, αρχικά μεταξύ των
Αποστόλων και ακολούθως μεταξύ του συνόλου των πιστών Μελών της Εκκλησίας,
αποτέλεσε αίτημα της προσευχής του
Ιησού Χριστού στη Γεθσημανή, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο χαρακτηριστικό εδάφιο του κατά Ιωάννην Ιερού Ευαγγελίου:
«Ἵνα πάντες ἕν ὦσι, καθώς σύ, Πάτερ, ἐν ἐμοί κἀγώ ἐν σοί, ἵνα αὐτοί ἐν ἡμῖν ἕν ὦσιν, ἵνα ὁ κόσμος πιστεύσῃ ὅτι σύ με ἀπέστειλας» και στη νεοελληνική: «Ώστε να είναι όλοι ένα, όπως εσύ, Πατέρα, είσαι ενωμένος μ’ εμένα κι εγώ μ’ εσένα, να είναι κι αυτοί ενωμένοι μ’ εμάς, κι έτσι ο κόσμος να πιστέψει ότι εσύ με απέστειλες» (κατά Ιωάννην, 17:21).
Βιώνοντας σε μία δύσκολη εποχή που χαρακτηρίζεται από διαρκείς αντεγκλήσεις και έντονες διαμάχες, όλοι οι Χριστιανοί οφείλουμε να επιδείξουμε ομόνοια και να συνεργαστούμε για την καλλιέργεια της ενότητας και της αμοιβαίας κατανόησης. Η Ομολογία μας στο Σύμβολο της Πίστεως «εἰς Μίαν Ἁγίαν Καθολικήν καί Ἀποστολικήν Ἐκκλησίαν» οφείλει να λειτουργεί όχι προς την κατεύθυνση της δογματικής αποκλειστικότητας, αλλά εκείνη της διαχριστιανικής ενότητας.
Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Ευαγγελιστές, Αγγλικανοί και λοιποί ανά την υφήλιο Χριστιανοί, διασκορπισμένοι σε περισσότερες από εκατό (!!!) διαφορετικές Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, που κάθε μία διεκδικεί ποικιλοτρόπως τον τίτλο της αυθεντικής, χωρίς να χρειαστεί να απαρνηθούμε τις επιμέρους τοπικές, λειτουργικές και εκκλησιαστικές παραδόσεις με τις οποίες γαλουχηθήκαμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε τον ουσιαστικό κοινό τόπο που άρρηκτα μας συνδέει.
Ο κοινός αυτός τόπος, προέρχεται απευθείας από το Λόγο του Κυρίου και δεν είναι άλλος από έναν χριστιανικό, οικουμενικά αποδεκτό, αξιακό τρόπο ζωής, που βασίζεται στην ανιδιοτελή αγάπη, την ειρηνική συνύπαρξη, την βαθειά πίστη, την ηθική ακεραιότητα, την ομόνοια, την πραότητα και τον αλληλοσεβασμό.
Οικουμενική εν Χριστώ Ένωσις
"Ίνα Πάντες Εν Ώσι - Ut Omnes Unum Sint"